1-3 червня 2023 року у рамках проекту «ШЛЯХИ ДО ЗДОРОВИХ ЛІСІВ» ГО «ФОРЗА» була організована навчальна поїздка українських лісівників до Словаччини, присвячена питанням взаємозв’язків лісів, лісового господарства та зміни клімату. Були запрошені представники Держлісагенства, центрального апарату ДП «Ліси України», філій Карпатського лісового офісу ДП «Ліси України» та Укрнді Гірліс. У даному заході також взяла участь провідний інженер по відтворенню природних екосистем НПП «Зачарований край» Ярослава Станканинець.  

     Першого дня країнські колеги мали можливість познайомитися з історією розвитку найстарішого національного парку Словаччини – Татранського, відвідати незвичайний ботанічний сад Адміністрації ТАНАПу, де зосереджені ендеміки високогір’я, побувати на урочистому відкритті Просвітницького центру лісової педагогіки на Шарпанці, де представник Держлісагенства пан Ігор Виговський урочисто висадив саджанець липи – дерево, яке вважається символом Словаччини.

    Наступним був відвіданий розсадник Татранського національного парку, який враховуючи зміни клімату, займається вирощуванням таких деревних порід як ялина, модрина, сосна, ялиця, бук, берест та явір. Після чого була проведена екскурсія до лісу – демонстраційного об’єкта Баб’я  Доліна, об’єднана з фаховою презентацією про догляд за лісами в умовах зміни клімату.

        Третього, завершального дня поїздки делегація українських лісівників долучилася до святкування тридцятої річниці заснування лісів міста Спішська Бела.

    Поїздка організована в рамках проекту «ШЛЯХИ ДО ЗДОРОВИХ ЛІСІВ: посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів у прикордонних регіонах України і Словаччини», що реалізується партнерами з України та Словаччини за програмою транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина- Румунія -Україна на 2014-2020 роки, за фінансування Європейського Союзу.

     Висловлюємо щиру вдячність організаторам поїздки, зокрема Голові Громадської Організації Агенства сталого розвитку карпатського регіону «Форза» Лесі Лойко за підтримку, набуття досвіду, та  чудові можливості вдосконалювати свої професійні навички на міжнародному рівні.

  Використовуючи набутий досвід у словацьких колег, для НПП «Зачарований край» можна започаткувати такі нововведення, як: створення на території адмінбудівлі колекції рідкісних червонокнижних видів рослин, створення альпійської гірки та покращення умов для вирощування в розсаднику декоративних дерев і кущів.